Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ελλάδα-Ευρώπη 1-1

Ελλάδα-Ευρώπη 1-1
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015
·          
Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα πρέπει να νικήσει στον «αγώνα» της 25ης Ιανουαρίου. Ο αγώνας αυτός δεν θα φέρει νικητές και ηττημένους τους Έλληνες ή τους Ευρωπαίους πολίτες,  είναι σαφές πια ότι η πολυαναμενόμενη νίκη είναι η «ισοπαλία», η ισότητα και η αλληλουποστήριξη ανάμεσα στα ευρωπαϊκά έθνη. Και ενώ ο κ. Σαμαράς ήδη από το προεκλογικό του σποτ νοιάζεται για το γήπεδο, μια νέα πολιτική σύννομη, ο ΣΥΡΙΖΑ, νοιάζεται για τον αγώνα, είναι έτοιμη να παίξει μπάλα, να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και να στείλει στον «πάγκο» τις αποδυναμωμένες πια και διαπλεκόμενες ομάδες.

Ωστόσο σε αυτό το παιχνίδι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά θεατές αλλά συμμέτοχους, ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, ζητά τη συσπείρωση όχι μόνο της Αριστεράς αλλά ολόκληρου του λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και χρειάζεται την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές.Κατά καιρούς και ειδικότερα τώρα που πλησιάζουμε στην κρίσιμη στιγμή αλλαγής, έχουν βαλθεί να τον κατηγορούν και να τον διασύρουν τα στελέχη της τωρινής κυβέρνησης. Ας μην βιάζονται να πάρουν το ρόλο της Αντιπολίτευσης… Δεν αργεί η ώρα που όλους θα τους κρίνει και θα τους «τιμωρήσει». Γιατί τώρα πια ο λαός θα κρίνει και θα «τιμωρήσει». Γιατί τώρα πια ο λαός ξέρει, δε φοβάται, παρά τις όποιες προσπάθειες της Κυβέρνησης για ποδηγέτησή του.
Αυτοί που διατείνονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την καταστροφή είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια, αποσάθρωναν και αποδομούσαν κάθε τομέα της πατρίδας μας. Η Ελλάδα διαλύεται, το κράτος «παιδεύεται» να λειτουργήσει, η εργασία μάλλον βρίσκεται σε αεργία και όμως όπως κάτοικοι υποστηρίζουν, βρισκόμαστε σε «Ανάπτυξη». Μάλλον αφορά μόνο την ολιγαρχία αφού οι ελπίδες του λαού για ανάπτυξη, πριονίζονται καθημερινά. Ταυτόχρονα κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό. Ξεχνούν όμως πως λαϊκιστής ηγέτης, είναι αν μη τι άλλο αυτός που θέτει σκοπίμως ψευδοδιλλήματα «Μνημόνιο ή καταστροφή» ώστε να αυτοπροβληθεί στη συνέχεια ο ίδιος σαν προστάτης και σωτήρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρει σωτήρες αλλά λύσεις που έχουν ως άξονα την ευημερία του συνόλου της κοινωνίας, προσφέρει διαφάνεια και όχι αφάνεια γιατί θέλει τους πολίτες αρωγούς αντί για ουραγούς των εξελίξεων.
Ακόμη οι διαφορετικές ιδεολογικές αποχρώσεις που συνθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο αντιπροβολής. Ωστόσο αυτός συνεχίζει να προβάλλει τις προοδευτικές, οικολογικές και ριζοσπαστικές ιδέες του να μην φιμώνει το διαφορετικό αλλά να κάνει πράξη το μοτίβο: «Θέση-αντίθεση-σύνθεση» που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Έχει καταφέρει να συνδυάσει τον πλούτο των ιδεών της Αριστεράς, εκφράζοντας τον σύγχρονο πολίτη που δεν μπορεί να δέχεται μονοδιάστατες ιδεολογίες αλλά να που μέσω του πλουραλισμού εξελίσσεται συνεχώς. Έτσι δημιουργήθηκε μια κοινή συνισταμένη έτοιμη να ανατρέψει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής, της φαυλοκρατίας, της ατιμωρησίας και του κυνισμού. Η πρακτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια γνωστή: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η αξιοπρέπεια, ο ανθρωπισμός, το ήθος εξοβελίζονται ελαφρά τη καρδία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τεντώνονται ή ακρωτηριάζονται στη σύγχρονη «προκρούστια κλίνη» των εκπροσώπων του μέχρι πρότινος κρατικού μηχανισμού, με θύματα τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους. Η «αναζήτηση του Θησέα» θα λάβει τέλος στις 25 του μήνα.
Το 2012 η Ν.Δ. διερωτόνταν μέσα από ένα ακόμη προεκλογικό σποτ «Η Ελλάδα που ανήκει» και τους απαντάμε χωρίς υπεκφυγές «Η Ελλάδα είναι κομμάτι της Ευρώπης και ίσως τώρα είναι η δική μας ώρα» να ρωτήσουμε «Η Ελλάδα σε ποιους ανήκει»; Έχει δημιουργηθεί μια Ευρώπη δύο αξόνων του Βορρά και του Νότου, που με αυτές τις πρακτικές λιτότητας και πρακτικές μετάθεσης ευθυνών, αναπτύσσουν την διεθνιστική διελκυστίνδα ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Στο Νότο οι πολίτες επαιτούν αντί να απαιτούν και στο Βορρά οι πολίτες νομίζουν ότι χρηματοδοτούν το Νότο από τη δικιά τους φορολογία. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να ενσωματώσουμε την απαραίτητη αντιμνημονιακή συμμαχία του Νότου στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κινήματος ενάντια στη λιτότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Ένα κίνημα για τη δημοκρατική ενδυνάμωση της νομισματικής ένωσης, ένα κίνημα για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, οικονομικά και κοινωνικά, ενωμένης.
Δεκαετίες ολόκληρες η Αριστερά δοκιμάστηκε στους αιώνες και αποτέλεσε την εθνική μας αντίσταση. Ούτε η Τρόικα, ούτε το Μνημόνιο, ούτε ο ΕΝΦΙΑ μας τρομάζουν. Αυτός ο Εφιάλτης σύντομα θα λάβει τέλος. Με ισχυρό σύμμαχο όλο τον ελληνικό λαό, ακόμη και αν προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αναμφίβολα συναντιόμαστε όλοι σε κοινές αξίες, όπως η αξιοπρέπεια, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία που μας καθιστούν υπεύθυνους πολίτες και όχι φερέφωνα κομματικών παρατάξεων.

Ανακεφαλαιώνοντας η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή οικογένεια έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια σε ένα βαθύ σκοτάδι ύφεσης, λογοκρισίας και ρατσισμού. Το πιο βαθύς σκοτάδι λένε ότι έρχεται λίγο πριν την χαραυγή. Στην Ελλάδα όμως η νύχτα διαρκεί λίγο και εσείς κρατήσατε πολύ… για αυτό και ο λαός σε τρεις νύχτες από σήμερα θα φέρει το «φως».


Καλλιόπη Καριπίδη